Prachtige groene deken trots van Berghuizen

Terwijl de aanhoudende droogte menig voetbalveld in Nederland deed veranderen in een Sahel landschap, ligt het hoofdveld van FC Berghuizen er bij om door een ringetje te halen. ‘Een kwestie van de juiste aanpak’, doceert onderhoudsmedewerker Henk Hulsmeijers.

Elke dag wordt het veld nauwgezet gecontroleerd door Henk Hulsmeijers en zijn collega’s. De mat ligt er geweldig bij.

Werk van Henk Hulsmeijers en zijn collega’s werpt vrucht af

Hoofdveld om door een ringetje te halen

Een ritje met Henk op de Torro vanaf de kleedkamers bovenop de accommodatie naar het lager gelegen hoofdveld leert al dat mooi fris groen de hoofdkleur is van het belangrijkste speelveld op sportpark ’t Venterinck. In het landelijke nieuws zowel in kranten als op radio en televisie spraken clubs hun zorgen uit over de aanvang van de voetbalcompetitie. Veel velden zijn zodanig verschroeid dat de schade op korte termijn nauwelijks is te herstellen, waardoor ze in feite onbespeelbaar zijn.

Zo niet het hoofdveld aan de Schapendijk. ‘Medio mei’, vertellen Henk en zijn collega, ‘zijn we al begonnen met intensief sproeien. De beregeningsinstallatie zit in het veld. Toen het echt heet werd, hebben we dag en nacht doorgesproeid. Dat betekende ook in de weekenden de computer instellen. Die aanpak leidt er toe dat we nu een prachtig veld hebben.’

Maar dat is zeker ook het gevolg van intensief en zorgvuldig onderhoud met het machinepark van Gildebor, de organisatie waar Henk en zijn collega’s sinds kort onder ressorteren. Het hoofdveld van FC Berghuizen werd eerst geshredderd, daarna gevertidraind. Vervolgens vonden machinaal diverse bemestingen plaats. ‘Verder hebben we de doelen eruit gehaald. In de doelgebieden zaten gaten, die we hebben geëgaliseerd en opnieuw ingezaaid. Minder goede plekken in het veld hebben we constant met de hand bij gezaaid en het hele veld is nog eens machinaal doorgezaaid. Dit in combinatie met sproeien, waarvoor we het water van 42 meter diepte halen, heeft zijn uitwerking niet gemist’, vertelt Henk Hulsmeijers.

Henk Hulsmeijers met de Torro, waarmee de medewerkers zich over het omvangrijke sportpark ’t Venterinck bewegen.

Konijnengaten

Op hetzelfde moment maait zijn collega Paul Meulenbroek het veld. Dat gebeurt drie keer in de week, zodat het gras mooi verdicht. Het groeit als kool. Bij het zorgvuldig onderhoud hoort een dagelijkse inspectie op mollen en konijnengaten. ‘De mollen proberen we weg te vangen en konijnengaten maken we meteen dicht en gooien en graszaad op. Dat werk hoort er zeker bij’, aldus Hulsmeijers.

Door te trainen op de andere velden en daar in eerste instantie ook de oefenwedstrijden af te werken, wordt het hoofdveld nog gespaard. Zondag 2 september om 14.00 uur wacht de eerste competitiewedstrijd voor het eerste elftal tegen UD Weerselo. Die wedstrijd mag waarschijnlijk wel worden gespeeld op de superpiste. Tegelijkertijd speelt vrouwen 1 op het kunstgrasveld direct aan de Schapendijk tegen Eindhoven. De mannen van Berghuizen hebben hopelijk baat bij een goed veld en daarmee bij de inzet van Henk Hulsmeijers en zijn collega’s. Want FC Berghuizen degradeerde afgelopen seizoen en hoopt natuurlijk zo snel mogelijk uit de vijfde en laagste klasse te komen.

Tekst en foto’s: Felix Nijland (Hallo Berghuizen)