Vrouwen-meidenvoetbal

De geschiedenis van het vrouwen- en meidenvoetbal bij FC Berghuizen 

Het begon allemaal met een briefje, van een meisje uit de wijk, gericht aan het  jeugdbestuur van FC Berghuizen. Zij vraagt zich af met welke reden er bij FC Berghuizen alleen jongens voetballen.  Deze vraag bleek een erg goede vraag te zijn en na wat informatie te hebben ingewonnen werd hetzelfde jaar heel bewust gekozen voor het opzetten van een meidentak bij de club.  

FC Berghuizen weet vanaf het begin welke koers ze wil varen met de meidentak en dat is dat de meiden écht  meetellen en een goede organisatie opzetten zodat iedereen in de omgeving weet dat FC Berghuizen DE club is voor het vrouwen- en meidenvoetbal. 

Het meidenvoetbal bij FC Berghuizen moest dus in de omgeving zichtbaar worden en daarvoor zijn verschillende promotionele activiteiten opgezet: 

-The Swinging Sisters of Football Een fotograaf maakte sportfoto’s van voetballende zussen en deze kwamen in de krant. 

Clinic bustour:  Met een grote bus gingen de speelsters door de wijken van Oldenzaal om op plantsoentjes te trainen. Iedereen mocht natuurlijk meedoen!  

-Reclame campagne “De leeuwinnen vallen aan” met paginagrote  artikelen in de krant (de eerste leeuwinnen  kwamen van FC Berghuizen) 

Door deze campagnes kwamen er veel nieuwe leden en groeide de meidentak stormachtig. In september 1983 deden meteen al drie meidenteams mee aan de competitie.  

Drie jaar later werd er een single opgenomen over het meidenvoetbal bij FC Berghuizen, hiervoor gingen 50 meiden naar de studio. De liedjes heten Stoere meiden van het voetbalvelen Meidenvoetbal is oké.   De TROS-radio kwam  de voetbalmeiden van FC Berghuizen interviewen en het Jeugdjournaal van de NOS kwam naar de club uit Oldenzaal  om een prachtige reportage over de zingende meiden van FC Berghuizen te maken. In één klap werd FC Berghuizen bekend! 

Het eerste vrouwenteam is  vijf jaren achtereen kampioen geworden en klom op tot het hoogste niveau in Nederland. Dit was wijd in de regio prima reclame en steeds meer goede speelsters wisten de weg naar Oldenzaal te vinden.  Shelly Amweg werd de eerste speelster van FC Berghuizen die uitkwam voor Oranje!   

Heel veel successen zijn gevierd met erg veel hoogtepunten, veel interviews en media aandacht, zoals deelname aan het  TV Programma “De bal is rond! De meiden speelden in de negen TV uitzendingen  alleen maar tegen jongensteams en sloeg landelijk een bijzonder goed figuur. Nog meer topspeelsters uit heel Twente kwamen bij FC Berghuizen en het vrouwen 1 team was zo sterk dat het zelfs met 3-1 won van Jong Oranje! 

 Helaas zakte het vervolgens in waardoor er alleen nog maar twee vrouwenteams waren en geen aansluiting vanuit de jeugd. Daarom werd in het seizoen 2009-2010 opnieuw actief begonnen met het opzetten van het meidenvoetbal  bij FC Berghuizen.  Wederom via mediakanalen, clinics en andere promotionele activiteiten maakte de club zich zichtbaar.  Meteen al kon de club twee teams in de competitie inschrijven.  Jaarlijks komt er een team bij en is het meidenvoetbal bij de club weer helemaal terug. Onderscheid tussen jongens en meiden wordt niet gemaakt. De speelster wordt centraal gezet hetgeen betekent dat er goed naar de ambitie en het talent wordt gekeken. Meiden in jongenscompetities, meiden in gemengde teams en meiden die tegen meiden voetballen op passend niveau. Het is allemaal mogelijk bij de Oldenzaalse club! Nog steeds komen meiden van buiten Oldenzaal naar FC Berghuizen  om in het landelijk spelend vrouwen 1 team te kunnen spelen. Er is een prima jeugdopleiding opgezet van jong naar oud.  Momenteel hebben de eerste meiden uit eigen jeugd de stap gezet om in de hoofdmacht hun eerste minuten te maken Maar liefst 4 seniorenteams waaronder twee prestatief en 13 jeugdteams waaronder enkele selectieteams doen momenteel mee aan de competitie. Verder zijn er nog minis die 3 tegen 3 spelen zodat zij lekker veel balcontact hebben. Samen zijn deze teams goed voor over de 200 speelsters.  Voor de talentvolle speelster is er overigens nog  een extra podium waarop zij zich kan ontwikkelen,  de zogenoemde beloftenteams die leeftijdsoverschrijdend zijn. Voor de uitzonderlijke talenten is er door FC Berghuizen zelfs een regio-overschrijdend team opgezet. Het voetbal verbindt als de sport centraal gezet wordt! In dit team spelen meiden van allerlei verschillende verenigingen samen onder de naam Twents regioteam.  De jeugdafdeling bij FC Berghuizen bestaat uit evenveel jongens- als meidenteams.  De ontwikkeling van het meidenvoetbal leeft en het meidenvoetbal is er echt oké! 

Voor meer informatie over bijvoorbeeld meetrainen mag je contact opnemen met de coördinator van het vrouwen-en meidenvoetbal bij FC Berghuizen, Ilona Loohuis op telefoonnummer 06-41607940 of via het e-mailadres vrouwen-meidenvoetbal@fcberghuizen.nl