Grote hulppost voor de Goede Sint

Met twee verhalen besteedt Hallo Berghuizen dezer dagen aandacht aan de St. Nicolaasactie van FC Berghuizen. De voetbalclub is al vanaf 1961 het hulpinstituut van de Goede Sint in Oldenzaal en verre omgeving. Alleen op 5 december al zijn er dit jaar vanaf de Schapendijk 31 routes, met 31 hulpsinterklazen, 34 chauffeurs, 71 hulppieten, 13 schminkers en vier coördinatoren. Totaal zijn voor de actie bij FC Berghuizen 153 personen actief op 5 december. En dan zijn er nog al die andere dagen dat de sint op pad gaat.

De lach verschijnt op zijn gezicht als Herman Lentfert (71) in de geluidskamer van het clubgebouw vertelt over al die jaren dat hij zelf actief is als onmisbaar assistent van de goedheiligman. Op de kop af 51 prachtige jaren zijn het. Vorig jaar bracht de sint uit Spanje het gouden penseel mee om deze echte vrijwilliger voor zijn verdiensten eens goed in de schijnwerpers te zetten. Een vertrek verder staat een hulpsinterklaas op het punt van vertrekken. Chauffeur Fons Huttenhuis heeft zich al gemeld en de twee hulppieten kleden zich snel om. Rekken vol kleurige kleding staan er op de bovenverdieping van het clubhuis, tot in de puntjes verzorgd. ‘We hebben hier circa 140 pietenpakken met toebehoren en zo’n 45 Sinterklaasuitrustingen. Alles professioneel, want de insteek is vanaf het allereerste begin in 1961 geweest dat we kwaliteit willen leveren. Daar hebben de gezinnen, scholen, bedrijven en instellingen die we bezoeken recht op’, vertelt Herman.

Wie hem kent weet dat hij in deze periode volop geniet. De blik is anders, het gezicht ontspant, de lach en een vrolijke stemming zijn bijna constant aanwezig. Herman houdt al jaren de moed erin, tot de late uurtjes, want zo nu en dan komen de Sint en zijn Pieten bij nacht en ontij terug. Wat hij zo mooi vindt aan deze tijd van het jaar en deze actie? ‘Al die kindertjes blij maken. En dat we nog altijd uitgaan van een vrije gift. Daardoor kan Sinterklaas in alle gezinnen komen. Ook bij de mensen die eventjes iets minder te besteden hebben. We hebben met elkaar afgesproken dat we dit zo blijven doen. Voor mij is dat heel belangrijk.’

Elly Olde Kalter

Herman vertelt hoe wijlen Elly Olde Kalter, de moeder van de St. Nicolaasactie, hem ooit vroeg in de drukte bij te springen en een piet te schminken. ´Dat had ik nog nooit gedaan, maar Elly wist me te overtuigen. Dat schminken gebeurde toen in de garage van de familie Oonk aan de Uiverstraat. Ik weet het niet precies meer, maar waarschijnlijk is de eerste piet die ik moest schminken een van de toenmalige A1-spelers geweest: Gerard olde Keizer, René Oude Alink of Jan ter Laak.’ De sponsjes, schmink en andere attributen werden destijds ingekocht bij Jos ter Brake aan de Spoorstraat; ook een erkend helper van Sinterklaas. ‘Later hebben we wel de zittingen van oude barkrukken kapot gesneden en maakten we van het schuim sponsjes’, weet Herman nog.

Acht, negen jaar geleden stopte FC Berghuizen met de pikzwarte Zwarte Pieten. Herman: ‘We hebben toen voor bruin gekozen, ietsje vriendelijker. En het is ook alweer vele jaren geleden dat we zijn gestopt met de roe. Die gaat niet meer mee. We willen de kinderen blij maken, niet bang.’ Bij Berghuizen is niet lang gediscussieerd over roetpieten, veegpieten of schoorsteenpieten. ‘De mensen willen de pieten die wij ze leveren. Namelijk mooie, bruine pieten. Authentiek dus. Zouden we daarmee  stoppen, dan raken we mensen kwijt, zo hebben ze ons wel laten weten’, aldus Herman.

Sinterklaasmagazijn

Hij schat dat hij zelf in 51 jaar minstens 1.500-2.000 pieten heeft geschminkt. Nu doet hij het wat rustiger aan en heeft hij bijvoorbeeld in Miranda Bruins-Velthuis en Daphne Pünt twee fantastische helpsters. Herman deelt nu vooral de zwarte pieten pakken uit, maar is nog altijd in een vroeg stadium betrokken bij alle benodigde voorbereidingen. Hij wil graag kwijt dat FC Berghuizen het tegenwoordig perfect voor elkaar heeft met het grote Sinterklaasmagazijn op de verdieping. Daar is het de komende dagen weer een georganiseerde drukte en van hieruit gaan de troepen op pad. In veel huiskamers brengen zij de vreugde die bij het Sinterklaasfeest hoort en als dat zo is, komt iedereen ook buitengewoon goed gemutst terug. Een weekje na Sinterklaas is er voor al die helpers een gezellig avondje.

Al jaren verzorgt de voetbalclub de Sint en de Pieten bij de intocht in de stad, dit jaar met liefst  56 pieten. Daaronder bakkerspieten en – in de sfeer van het succes van Formule 1 coureur Max Verstappen – autoracepieten. Gemiddeld geven de mensen FC Berghuizen een dikke negen voor de wijze, waarop de Sint en zijn Pieten telkens weer voor de dag komen. De pieten zijn vooraf goed geïnstrueerd en weten precies hoe ze de kleinsten op hun gemak kunnen stellen.

Natuurlijk kent Herman Lentfert met al zijn dienstjaren de mooiste anekdotes. De Sint gaf hem toestemming er twee te vertellen aan Hallo Berghuizen! ‘Nou, goed dan. Een keer zaten we in de kantine te wachten op een forse boerenzoon, die voor Sinterklaas wilde spelen en bij ons aangekleed moest worden. Hij kwam binnen in zijn lange onderbroek en een borstrok. Dacht dat hij daarmee onder de Sinterklaaskleding moest. Ik heb me omgedraaid van het lachen. En een van de allereerste pieten ooit, wiens voornaam begint met een A. en de achternaam met een H., had na afloop een lekker biertje gedronken. Misschien een teveel. In elk geval schrok zijn moeder zich ’s morgens half dood toen ze hem wakker wilde maken. Hij had zich voor het slapen gaan niet afgeschminkt en gewassen en zijn moeder schreeuwde: ‘Er ligt een neger in bed. Help….!’

Het is wel duidelijk, Herman en de St. Nicolaasactie, dat is een goed huwelijk. En hoewel hij het rustiger aandoet dan vroeger weet hij één ding heel zeker: ‘Ik hoop hier nog heel lang mee door te kunnen gaan.’

Desgevraagd ontving FC Berghuizen van het kantoor van Sinterklaas in Madrid actuele gegevens over de hulppost in het verre Zuid-Berghuizen. Dit jaar zijn er:

  • 104 routes
  • de topdag dit jaar is 5 december; 11 basisscholen en 123 gezinsbezoeken.
  • op 5 december zijn er 31 routes. Dat betekent 31 sinten, 34 chauffeurs,71 pieten, 13 schminkers en 4 coördinatoren; totaal 153 personen actief op 5 december.
  • bij de totale organisatie, dus inclusief de andere dagen, zijn circa 350 verschillende personen betrokken.
  • huisbezoeken worden afgelegd in Oldenzaal, dorp Losser, Lonneker, Overdinkel, De Lutte, Deurningen en de Hengelose wijken Hasseler-Es, Roershoek, Vossenbelt, Broek Zuid, Slangenbeek en Dalmeden.
  • bezoeken aan verenigingen, scholen en bedrijven in heel Twente
  • jaarlijks worden gemiddeld 400 gezinsbezoeken afgelegd en rond de 55 bezoeken aan bedrijven en verenigingen.

Tekst en foto’s: Felix Nijland