Jubileumpronkstuk voor FC Berghuizen: voetbalplaatjesactie voor de jeugd

Berghuizen bestaat 75 jaar en ter gelegenheid van deze mijlpaal brengen we samen met Winkelcentrum Zuid-Berghuizen een voetbalplaatjesboek uit. Daarmee gaat een grote wens van de jeugd in vervulling.
Al in september hebben we de eerste ideeën op papier gezet. We hebben deze aan de winkels van Winkelcentrum Zuid-Berghuizen gepresenteerd. Zij waren direct erg enthousiast om mee te doen. Het winkelcentrum is dit jaar al samen met Bauhaus sponsor van de jeugdkleding geworden en deze actie past uitstekend bij de betrokkenheid die winkelcentrum Zuid-Berghuizen heeft met de vereniging FC Berghuizen en andersom.

Foto’s bestellen
Samen met onze eigen drukkerij Veltmann BV (Ronnie Reinink), onze sponsorcommissie (Bas Verbeek en Rudie Teunissen) en onze vormgever (Joost Broeker) zijn we van start gegaan met de uitwerking. Kitty de Bot van Sjiekphotofilm aan de Burgemeester Wallerstraat heeft de foto’s bewerkt. Het mooie is dat de kinderen hun foto in verschillende formaten ook zelf kunnen bestellen bij Kitty.
We trappen op zaterdag 28 mei af op Winkelcentrum-Zuid Berghuizen. Het voetbalplaatjesboek is te koop bij Berghuizen voor 5 euro en de voetbalplaatjes kunnen gespaard worden bij de 22 winkels die zich hebben aangesloten bij de winkeliersvereniging Zuid-Berghuizen. Bij elke 10 euro aan boodschappen krijgen de kopers vier voetbalplaatjes.
In totaal bevat het boek 284 individuele portretfoto’s en 22 logo’s van deelnemende winkeliers die gespaard kunnen worden. Niet alleen ouders, maar ook familie en vrienden zullen gaan sparen voor de kinderen. Bijna vijftig procent van de kinderen die bij Berghuizen voetballen woont niet in de wijk waarin de club gevestigd is.

Ruilmiddag
Zij, of met name hun ouders, zullen dus ervaren hoe mooi en compleet het winkelcentrum in Zuid-Berghuizen is. Wij hopen dan ook samen met het winkelcentrum dat deze mensen blijven komen, ook na deze actie. De echte Berghuizenaren komen natuurlijk al in hun wijkcentrum. Daarnaast verwachten we dat er veel appgroepjes ontstaan en dat er veel plaatjes geruild worden. De actie duurt vijf weken en op zaterdag 2 juli is er een ruil ochtend/middag op het winkelcentrum, zodat iedere kind zijn of haar boek vol kan krijgen.

We hebben voorbeelden bij andere verenigingen gezien waar alleen een grote supermarkt de actie sponsorde. Hier in Zuid-Berghuizen doen we dat anders. Hier doen, zoals gezegd, maar liefst 22 winkeliers mee met deze spaaractie.
Deze actie is vooral voor alle jeugdleden van FC Berghuizen. Zij zijn individueel op de foto gezet, vanaf de groenlinkjes tot aan de jongens onder 19. Daarnaast is er van elk team een teamfoto gemaakt. De individuele foto’s moeten gespaard worden. Ook de seniorenelftallen staan in het boek, maar deze teamfoto’s zijn al in het boek gedrukt. Het gaat natuurlijk om de jeugdleden en die staan er mooi en trots in, met hun nieuwe tenue waarop de sponsor duidelijk zichtbaar is: Winkelcentrum Zuid-Berghuizen.

Spaar jezelf
Het was logistiek een behoorlijk puzzel, alle individuele foto’s zijn op zaterdag 2 april in de kantine gemaakt en we moesten natuurlijk rekening houden met de voetbalwedstrijden. Om 07.20 uur gingen de eerste kinderen op de foto en om 13.00 uur de laatsten. Mooi om te zien hoe enthousiast iedereen was!

Al met al een mooi een-tweetje tussen Winkelcentrum Zuid-Berghuizen en voetbalvereniging FC Berghuizen. Wij denken dat dit boek straks bij elk kind onder het kussen ligt. Hoe mooi is het dat je zelf in een voetbalplaatjesboek komt te staan? Vroeger spaarden we onze idolen, nu spaar je jezelf en de overige jeugdleden van de voetbalvereniging waar je met zoveel trots speelt. Daar komt nog eens bij dat zo’n boek over 25 jaar nog een enorme waarde heeft, er zal altijd over gesproken worden.
En als dit een succes is kan ik me voorstellen dat we het misschien nog wel een keer organiseren. Net als de vorige boeken, bijvoorbeeld ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van FC Berghuizen, komt deze op de boekenplank te liggen. Ook kunnen kinderen hun eigen foto bestellen bij de fotograaf, desgewenst in posterformaat. Hoe mooi is het dat je dan zelf groot in je eigen slaapkamer hangt?
Door Nadine van Asperen