Jaarverslag seizoen 2019-2020

Hieronder het jaarverslag van het seizoen 2019-2020, zoals dat tijdens de jaarvergadering van 14 december jongstleden is goedgekeurd.

 • Het seizoen 2019-2020 zal de boeken ingaan als het seizoen dat niet afgemaakt kon worden, het seizoen dat overschaduwd werd door het coronavirus. Vanaf half maart spraken we niet meer over Steven Berghuis of Cyriel Dessers als mogelijke topscorer van de eredivisie of wie er sportman of sportvrouw van FC Berghuizen zou worden, maar stonden andere namen centraal zoals Jaap van Dissel, Diederik Gommers en natuurlijk niet te vergeten gebarentolk Irma Sluis.

 

 • Het seizoen begon zo mooi. Op donderdag 8 en zondag 11 augustus was het Poolse vrouwenteam van Gornik Leczna te gast op ons sportcomplex. Zij namen deel aan de voorronden van het UEFA Women’s Champions Leaguetoernooi dat bij FC Twente werd gespeeld, met FC Twente vrouwen als deelnemer én organisator van dit tournament. Ter ere van deze happening werd er op zondag 11 augustus bij FC Berghuizen een mini Champions League georganiseerd voor leden en niet leden. Alle deelneemsters werden na afloop van dit toernooitje in het clubgebouw van FC Berghuizen getrakteerd op heerlijke pannenkoeken.

  Als dank voor onze gastvrijheid mochten onze oudere meiden tijdens enkele poulewedstrijden van het UEFA-toernooi optreden als ballenmeiden.

 • Op zaterdag 28 september stonden de poorten van de Tennisvereniging Zuid Berghuizen en voetbalvereniging FC Berghuizen wagenwijd open voor een gezamenlijke open dag. Er waren tennis- en voetbalclinics zodat de jeugd kennis kon maken met beide sporten. Aan het eind van de dag kon worden geconcludeerd dat het een geslaagde activiteit was waar veel jongeren uit Zuid-Berghuizen aan hebben deelgenomen.

 

 • In oktober kwam er een eind aan een periode van enkele jaren dat ons eerste herenteam geen sponsor en FC Berghuizen dus geen hoofdsponsor had. Op 2 oktober werd ten kantore van de nieuwe hoofdsponsor, het Oldenzaalse bedrijf Contict, het sponsorcontract voor een periode van 3 jaar, ondertekend. Contict toonde zich trots en FC Berghuizen toonde zich tevreden met deze overeenkomst.

 

 • Ook hadden we het afgelopen seizoen een droevig moment. Dat was op donderdagavond 12 december toen onze clubman Josef Kruthoff overleed. Josef heeft zich tientallen jaren op velerlei terreinen zeer verdienstelijk gemaakt voor onze club. Zo was hij jaren leider en trainer bij onze jeugd en was hij vele jaren bestuurslid van de commissie zomerfeesten. Voor al zijn verdiensten kreeg hij t.g.v. het 40 jarig jubileum van onze club de NKS Bondsspeld uitgereikt en werd hij op 26-10-2015 benoemd tot lid van verdienste. Josef was vooral een betrokken persoon en een zeer gewaardeerde vrijwilliger. Hij was altijd bereid de helpende hand te bieden en kwam bijna elke avond wel even op ons sportcomplex. En dan volgde zijn vaste patroon; fiets parkeren bij de kassa, even een rondje over het complex en dan een kop koffie op zijn vaste plek in het clubgebouw. Ook bij de thuiswedstrijden van heren 1 had Josef altijd zijn vaste plek; het witte bankje vlak bij de cornervlag. Het is vreemd om Josef daar nu niet meer te zien zitten. FC Berghuizen is grote dank verschuldigd aan Josef Kruthoff.

 

 • Communicatie en duidelijkheid zijn twee belangrijke aspecten om een vereniging goed te laten functioneren. Om alle vrijwilligers inzicht te geven hoe onze vereniging organisatorisch functioneert, wie waarvoor verantwoordelijk is en bij wie je moet aankloppen als er vragen zijn is er een kaderboek samengesteld waarin deze zaken vermeld staan. Dit kaderboek werd tijdens een informatiebijeenkomst op 21 oktober aan alle vrijwilligers gepresenteerd.

 

 • Op maandag 27 januari was oud-speler en huidige directeur van de KNVB, Nico-Jan Hoogma te gast in ons clubgebouw. Zo’n 90 sponsoren en vrijwilligers waren aanwezig om te luisteren naar zijn belevenissen als speler (Drachten, Cambuur, FC Twente, HSV en Heracles) en zijn bestuurlijke ervaringen (Heracles en KNVB) in het betaalde voetbal. Hij vertelde hierover aan de hand van vragen die hem werden gesteld door wijkbewoner Koen Groenewold, die deze avond als interviewer optrad. Nico-Jan antwoordde open op de vragen die over zijn carrière als voetballer gingen, maar vooral ook over zijn huidige functie als directeur topvoetbal bij de KNVB. Zo gaf hij vanuit deze functie zijn mening over kunstgras, het jeugdvoetbal, het Nederlands elftal en natuurlijk over de “clausule”.

  Al met al een mooie avond die door bestuur en de sponsorcommissie, als dank voor hun betrokkenheid en ondersteuning, werd aangeboden aan sponsoren en vrijwilligers, twee groeperingen die voor onze club erg belangrijk zijn

 

 • Natuurlijk waren er in de eerste helft van het seizoen weer de traditionele activiteiten zoals de Bokbieravond op 2 november, het nieuwjaarboerenkooltoernooi op 3 januari en het carnaval op 31 januari. Stuk voor stuk geslaagde activiteiten die aantoonden dat men bij FC Berghuizen heel goed weet wat gezelligheid is.

 

 • *Vrouwen 1 deed het ook dit seizoen weer goed in de KNVB beker. Na een 4-2 winst in de tweede ronde tegen IJFC wees de loting uit dat de volgende tegenstander, in de achtste finale, eredivisionist ADO Den Haag was. Dit team, met als trainer oud FC Twente speler Sjaak Polak, kwam op zondag 2 februari naar Sportpark ’t Venterinck. Het team van Leanne Pegge hield lang stand, maar moest uiteindelijk toch buigen voor de profs uit Den Haag die negen keer wisten te scoren. Al met al toch een hele ervaring voor speelsters en begeleiders van ons vrouwenteam.

 

 • *Ook het afgelopen seizoen zijn er enkele leden op een bijzondere manier in het zonnetje gezet vanwege hun verdienste voor de club. Zo werd Dennis Olde Hendrikman, vanwege zijn staat van dienst als voetballer in het eerste herenteam, waarin hij meer dan 400 wedstrijden speelde, genomineerd voor de titel Sportman van Oldenzaal en kreeg Albert Huttenhuis op 27 april een koninklijke onderscheiding, mede op basis van zijn vrijwilligerswerk voor onze club.

 

 • Gejuicht kon er ook worden doordat meerdere teams kampioen werden van de najaarscompetitie,.

 

 • “Met beter voetbal naar een hoger niveau.” Dat was de titel van een geplande visiebijeenkomst op 6 april om invulling te geven aan de ambitie om met zowel de jeugd als de senioren op een zo hoog mogelijk niveau te voetballen. Wat is hiervoor nodig? Wat missen we bij FC Berghuizen om dit te realiseren? Op welke wijze moeten we selecteren? De bedoeling van de avond was een toekomstig beleid uit te zetten, dat als leidraad moet gaan dienen voor alle teams, trainers en begeleiders.

 

EN TOEN ……, TOEN KWAM CORONA.

 

 • Half maart kwam het besluit van overheidswege dat, vanwege het oprukkende coronavirus, alle trainingen en wedstrijden moesten worden afgelast, niet veel later gevolgd door de sluiting van het clubgebouw en zelfs de algehele sluiting van het sportcomplex.

 

 • Het waren buitengewone en onzekere tijden. Het coronavirus raakte ons allemaal. Veel activiteiten moesten worden afgelast zoals de geplande visiebijeenkomst, maar ook de jaarlijkse Zomerfeesten, altijd een bron van sportiviteit, gezelligheid en saamhorigheid, konden geen doorgang vinden.

 

 • Gezondheid werd topprioriteit in Nederland en voetbal werd naar de achtergrond verschoven. De KNVB nam het logische en terechte besluit de competities voor het amateurvoetbal niet meer te hervatten. Er werden geen eindstanden opgemaakt en er was dus geen sprake van degradatie en/of promotie. Een bittere pil voor onze teams die er zo goed voor stonden. Met name voor Dames 1 was dat erg teleurstellend, omdat het kampioenschap en de daaraan verbonden promotie naar de hoofdklasse bijna was bereikt. Gelukkig nam de KNVB aan het einde van het seizoen het besluit om Dames 1 toch te laten promoveren. Een verdiende promotie, waardoor het team onder leiding van trainster Leanne Pegge nu uitkomt in de hoofdklasse, het hoogste amateurniveau bij de dames.

 

 • En ook Heren 1 was het eerste jaar in de zaterdagcompetitie zo goed begonnen met het binnenhalen van een periodetitel. Maar omdat er geen nacompetitie werd gespeeld werd dit team, dat voor het tweede jaar onder leiding van Niek Smudde stond, de mogelijkheid om te promoveren naar de derde klasse door de neus geboord.

 

 • Door het onverwachte einde van de competitie was er het gemis van de sportieve uitdagingen, het contact met de leden, begeleiders en ouders, het enthousiasme van onze meisjes en jongens tijdens de wedstrijden, de aanmoedigingen van ouders en andere supporters langs de lijn bij de wedstrijden en het samenzijn na afloop van training of wedstrijd in ons clubgebouw. De bruisende gezelligheid op ons sportcomplex was er nu even niet.

 

 • Ook financieel werden we zwaar getroffen. Geen kantine-opbrengsten en geen inkomsten uit de verhuur van ons clubgebouw en ook het niet doorgaan van de Zomerfeesten sloegen een enorm gat in de begroting. Het ontstane gat kon enigszins worden gedicht door de tegemoetkomingen die door rijk en gemeente werden aangeboden. Het hielp, maar was bij lange na niet voldoende om de gemiste inkomsten te compenseren.

 

 • De lange sluiting van het clubgebouw leidde er ook toe dat de kantinevoorraad verkocht moest worden. Dat gebeurde op zaterdag 18 april. De aankondiging van deze verkoop is nog steeds het meest gelezen artikel op onze website. Geen wonder dat de voorraad snel verkocht was.

 

 • Gelukkig mocht er vanaf eind april door onze jeugd weer getraind worden. Wel waren er strakke richtlijnen; clubgebouw en kleedkamers bleven gesloten, geen ouders op het complex en de inmiddels bekende anderhalve meter moest worden nageleefd. Voorwaarde was wel dat er een “coronaplan” moest worden opgesteld, een coronacoördinator moest zijn en dat er bij de trainingen toezichthouders aanwezig moesten zijn. In een zeer korte tijd werden deze voorwaarden door Jeugdbestuur, afdeling voetbalzaken en hoofdbestuur gerealiseerd. Een compliment aan al onze vrijwilligers die ervoor hebben gezorgd dat de trainingen, ook in coronatijd, op een verantwoorde wijze doorgang konden vinden is hier zeker op z’n plaats.

 

 • Omdat ons sportcomplex, vanwege alle beperkingen, niet meer het kloppende hart van onze vereniging kon zijn, werd er gezocht naar een ander contact met onze leden. Hiervoor werden twee activiteiten opgezet; een speurtocht (de vaantjesjacht) door de wijk voor de jongste leeftijdscategorieën en een digitale Pub Quiz voor alle leden.

 

 • Eind april werd allereerst de vaantjesjacht georganiseerd. Op verschillende plekken in de wijk Zuid-Berghuizen hingen 20 vaantjes van FC Berghuizen bij bewoners voor het raam. De jeugd ging, al dan niet samen met de ouders, op zoek naar de vaantjes. Werd een vaantje gevonden dan moest straat en huisnummer op het deelnameformulier worden genoteerd. Na loting kwam uit de vele goede inzendingen Noor Kattier als winnaar uit de bus. Al met al een zeer geslaagde activiteit waarbij we vele jongens en meisjes (leden en niet leden) en zelfs hele gezinnen door de straten van Zuid-Berghuizen hebben zien trekken; lopend dan wel fietsend, allemaal op zoek naar de bekende FC Berghuizen vaantjes.

 

 • Dan de pub quiz. Het herkennen van stemmen van bekende Tukkers, vragen over het liefdesleven van bekende televisiepresentatoren, een cryptische vragenronde, vijftien kennisvragen, een muziekronde en een open deur-ronde waarin de vragen door prominente Berghuizenaren werden gesteld; dat waren de ingrediënten van de Pub-Quiz die door Nick Kramer en Michel Koop werd georganiseerd. In vele huiskamers in Zuid-Berghuizen en ver daarbuiten was vrijdagavond 8 mei vanaf 8 uur de spanning dan ook te snijden. Met laptop, ipad en naslagwerken in de aanslag werden de antwoorden op de vragen opgezocht. Best moeilijk, maar het leverde wel veel gezelligheid op. De winnaars werden getrakteerd op een waardebon te besteden bij eetcafé Markt 19.

 

 • Op het einde van het seizoen, vanaf 11 mei, was het voor de seniorenteams ook weer toegestaan om te trainen, weliswaar met de beperking dat er geen partijtjes mochten worden gespeeld. Onze selectieteams, dames 1, heren 1 en heren 2, hebben hier dankbaar gebruik van gemaakt.

 

 • Natuurlijk werden er ook weer stappen gezet in de verdere ontwikkeling van onze accommodatie. Zo werd in de maand oktober, na een lang proces, de vergunning verleend voor het plaatsen van trainingsverlichting op veld 3. Nu de vergunning is verleend kan het plaatsen van de verlichting in het seizoen 2020-2021, door Sportverlichting.com, worden gerealiseerd.

 

 • Daarnaast werden er meerdere gesprekken gevoerd met de gemeente over de noodzakelijke uitbreiding en renovatie, dan wel nieuwbouw van de kleedkamers beneden. Om deze noodzaak kracht bij te zetten werden door het bestuur afzonderlijke gesprekken gevoerd met meerdere politieke partijen uit de gemeenteraad van Oldenzaal, hetgeen erin heeft geresulteerd dat de gemeenteraad inmiddels een basisbedrag van € 400.000,- beschikbaar heeft gesteld. Niet voldoende, maar wel een uitgangspunt waar we in het seizoen 2020-2021 inmiddels een vervolg aan hebben gegeven.

 

 • Ook bij FC Berghuizen merken we dat het steeds lastiger wordt om voldoende gekwalificeerde vrijwilligers te vinden en om alle vrijwilligerstaken in te kunnen vullen en/of evenredig te kunnen verdelen. Wellicht moeten we met betrekking tot het invullen van alle vrijwilligerstaken een andere weg inslaan. Een weg die ertoe moet leiden dat alle taken optimaal ingevuld kunnen worden en evenredig kunnen worden verdeeld. Om hiervoor een goede opzet te maken is er, onder leiding van Nick Kramer, een werkgroep vrijwilligers ingesteld, die verder bestaat uit Nadine van Asperen, Edwin Kattier, Stephanie Kattier, Sjoerd Jansen en Tijn Hoge Bavel. Vanwege de corona is de werkgroep tot nu toe slechts één keer bij elkaar geweest, maar als het weer mogelijk is zal zij haar taken voortvarend oppakken.

 

 • Vanaf februari maakt “FC Twente Scoren in de wijk” wekelijks gebruik van onze accommodatie voor het project: “Supporter van elkaar”. Het project is bedoeld voor gezinnen die een “steuntje in de rug” kunnen gebruiken. De gezinnen zijn door FC Twente in samenwerking met welzijnsorganisatie Impuls en de gemeente Oldenzaal aangeschreven. Het is een project voor kinderen en ouders; op de maandag voor ouders en kinderen en op de woensdag alleen voor ouders.

 

 • In de maand juni werden wij tijdens een onlinebijeenkomst verrast door bondscoach Sarina Wiegman die aankondigde dat FC Berghuizen een driejarig sponsorcontract van de ING tegemoet kon zien. Dit contract werd binnengehaald omdat wij, net als bijna 200 andere clubs dit voorjaar een plan hadden ingediend om het meiden- en vrouwenvoetbal verder te ontwikkelen binnen onze vereniging. Op basis van dat ingediende plan zijn we door de jury geselecteerd als één van de 60 clubs waar ING een sponsorcontract mee aangaat. ING en de KNVB willen zo samen met de clubs het meiden- en vrouwenvoetbal verder professionaliseren en ontwikkelen. Het driejarig contract bestaat uit een financiële bijdrage van € 2500,- per seizoen.

 

 • Als vereniging is het goed om naar de toekomst te kijken. Wat is ons toekomstperspectief? Welke onzekerheden kennen we? Welke kansen zien we? Hoe gaan we dit omzetten naar actiepunten?

  Samen met Strategisch Ontwerpbureau INC hebben we in een drietal sessies gekeken naar het toekomstperspectief van FC Berghuizen. De hoofdvraag was: welke kant willen wij op bewegen en hoe kunnen we tegenwicht bieden aan andere opkomende vrijetijdsbestedingen? Het Strategisch Ontwerpbureau INC heeft hier een presentatie van gemaakt waar we graag met ons kader over in discussie hadden willen gaan om zo samen de toekomst van onze club uit te stippelen. Helaas hebben we deze stap, vanwege de corona, nog niet kunnen nemen.

 

 • Terugkijkend op het seizoen 2019-2020 kunnen we constateren dat het een vreemd seizoen was waarin het voetbal genadeloos onderuit werd gehaald door het coronavirus. Maar het seizoen heeft ook laten zien hoe betrokken onze leden en vrijwilligers zijn. Ondanks de vervelende omstandigheden is er veel werk verzet, zijn de trainingen voor de jeugd gewoon doorgegaan en zijn er creatieve activiteiten ontstaan. Daarvoor verdienen alle leden en vrijwilligers een heel groot compliment. Kijkend naar de inzet van al die leden en vrijwilligers, kunnen we als bestuur alleen maar zeggen: “FC Berghuizen is een club om trots op te zijn”.

 

Hoofdbestuur FC Berghuizen