In memoriam Richard ter Hofstede

Het kwam niet als een verassing, het overlijden van Richard. Richard was al lange tijd ziek. Richard begon in de jeugd van FC Berghuizen in het A-elftal met spelers als Herman Polhuis, Jan Nordkamp en Arnold Willemsen.

In het seizoen 1961-1962 werd Richard keeper van het 1e elftal. Richard kende een korte maar zeer heftige periode bij FC Berghuizen. Hij was betrokken bij twee aansprekende gebeurtenissen in de geschiedenis van FC Berghuizen. Berghuizen speelde haar laatste wedstrijd op eigen terrein (“de Bult”) tegen VVDL. Bij winst zou Berghuizen met TVC in een beslissingswedstrijd moeten uitmaken wie kampioen zou worden. Tot 9 minuten voor het eind bleef de stand 0-0. De midvoor van VVDL ondernam toen een stormloop op het doel van Berghuizen. Hij kegelde Richard omver en liep de bal in het doel. Tot ieders verbazing floot de scheidsrechter voor doelpunt. Consternatie alom. Publiek op het veld. Grensrechter Manny Ahuis weerde zich dapper met zijn vlag. De scheidsrechter bleef rustig en staakte de wedstrijd. De TVB (Twentse Voetbal Bond) besliste dat het restant moest worden uitgespeeld op 03 juni 1962. Niet minder dan 3.000 toeschouwers wilden dit feest niet missen. Voor Berghuizen werd het een teleurstelling. Het was en bleef 0-1, de poort naar de KNVB bleef vooralsnog gesloten.

Op 26 april 1964 beleefde Richard samen met zijn teamgenoten het hoogtepunt uit zijn carrière.
Een groot aantal bussen vervoerde zo’n 300 supporters vanuit Berghuizen naar Hengelvelde.
Na een geweldig seizoen werd in Hengelvelde de plaatselijke club W.V.V. met 4-0 verslagen en was promotie naar de KNVB een feit. Slechts 18 keer moest Richard dat seizoen de bal uit het net halen en werd daarmee met afstand de minst gepasseerde keeper.

Met dit wapenfeit was aan de voetbalcarrière van Richard een einde gekomen. Blessures en studie noopten Richard te stoppen. Richard maakte zich toen voor de jeugd van FC Berghuizen zeer verdienstelijk door een aantal jaren het secretariaat van het jeugdbestuur op zich te nemen.
We zullen ons Richard altijd blijven herinneren als een op en top sportman die de jaren dat hij bij FC Berghuizen actief was veel heeft bijgedragen aan het verenigingsleven. Wij zijn Richard daar veel dank voor verschuldigd.

Groot is het verlies voor zijn naasten. Zijn kinderen en kleinkinderen.
Zij kunnen kracht putten uit de wetenschap dat de naam Richard ter Hofstede altijd met respect binnen FC Berghuizen zal worden uitgesproken.


Doelman Richard ter Hofstede gehurkt in het midden van de onderste rij.