Financiën – Q1 2024

Energiebesparende maatregelen FC Berghuizen

Eind 2022 heeft het bestuur een werkgroep de opdracht gegeven om te kijken of FC Berghuizen binnen haar energieverbruik maatregelen kan treffen om het verbruik omlaag te brengen. Dit verzoek met name ten gevolge van de fors gestegen energieprijzen die voor FC Berghuizen (deels) met ingang van 1 januari 2023 gingen gelden. Deze werkgroep, bestaande uit Martin Kattier, Reynold Kip, Rob Egberink, Wally Mulder en Jan-Willem Olde Kalter heeft eind 2022 de opdracht opgepakt en uitgewerkt.

Allereerst is er een inventarisatie gemaakt van het actuele verbruik, inclusief een monitoring van de momenten waarop gas en stroom wordt verbruikt. Aangezien FC Berghuizen twee meterkasten heeft, één voor het verbruik in de kantine en één voor het verbruik op de accommodatie (kleedkamers en velden), is de inventarisatie per aansluiting uitgevoerd.

 

Kantine 

Uit de inventarisatie bleek dat enkele apparaten veel verbruiken terwijl ze niet dagelijks gebruikt worden. Met als gevolg een hoog continuverbruik. Door hier in overleg met de kantinecommissie adequate maatregelen te treffen kon het verbruik behoorlijk omlaag. De belangrijkste getroffen maatregelen zijn;

  • Uitzetten barkoeling op maandag, dinsdag en woensdag.
  • Uitzetten barkoeling boven, als vervanging wordt nu de koelkast uit de bestuurskamer gebruikt 
  • Vervangen koffiezetapparaat boven door een standaard koffiezetapparaat.
  • Uitzetten diepvries boven en alleen gebruiken op speciale momenten. 
  • De barkoeling en 2x de achterwandkoeling in de zomerperiode volledig uitzetten. 
  • Uitzetten vatenkoeling en uitsluitend bij evenementen te gebruiken. 

Uit de inventarisatie en monitoring bleek dat de verwarming alleen aanstaat als ook daadwerkelijk de kantine open is. Op afstand kan de temperatuur ingeregeld worden en geconcludeerd is dat de kantinecommissie dit prima op orde heeft. 

 

Accommodatie

De noodzaak om te bezuinigingen op het stroomverbruik speelt hier minder, omdat we nog een contract hebben met gunstige “oude” tarieven t/m 31 december 2024. Om het gasverbruik te beperken is in overleg met de gemeente en overeenkomstig op andere sportparken in Oldenzaal besloten de temperatuur in de kleedkamers vast op 15 graden in te stellen. 

 

Gerealiseerde besparing

Al met al hebben bovengenoemde maatregelen geresulteerd in een lager energieverbruik in 2023. 

 

Kantine 

Stroom 2022: 18.851 kWh Gas 2022: 3.329 m3 

Stroom 2023: 15.028 kWh Gas 2023: 3.098 m3  

Besparing ruim  3.800 kWh oftewel 20% Besparing 231 m3 oftewel 7% 

 

Accommodatie 

Stroom 2022: 27.938 kWh Gas 2022 8.179 m3  

Stroom 2023: 26.109 kWh Gas 2023 8.034 m3 

Besparing ruim  3.800 kWh oftewel 6,5% Besparing         231 m3 oftewel 2% 

 

Opgemerkt: in januari en februari 2022 hadden we nog met corona maatregelen te pakken. Hierdoor was het werkelijke verbruik lager dan wanneer de kantine en het sportpark gewoon open waren geweest. Per saldo is de besparing onder gelijke omstandigheden dus eigenlijk groter geweest. 

Al met al een mooi resultaat. Zonder grote investeringen een mooie energiebesparing gerealiseerd, wat ten goede komt aan FC Berghuizen en uiteraard aan het milieu! 

 

Verschillende acties leveren FC Berghuizen mooie bedragen op 

In de laatste maanden van het jaar zijn er altijd verschillende acties waarmee geld kan worden binnengehaald voor (sport)verenigingen in Nederland. De bekendste twee waar FC Berghuizen ook aan deelneemt zijn:

  • De Rabo clubsupport 
  • De Grote Clubactie

Het voordeel van deze acties dat het grotendeels wordt georganiseerd door de partijen zelf en dat het voor FC Berghuizen weinig tot geen organisatie en kosten met zich meebrengt. Een mooie manier dus op wat geld voor de vereniging te verdienen.

 

Rabo ClubSupport

De Rabobank wil elk jaar een deel van hun behaalde winsten teruggeven aan de maatschappij. Dit gebeurt onder meer door clubs en verenigingen financieel te ondersteunen. Via de stemcampagne van Rabo ClubSupport kunnen klanten van de Rabobank een stem uit te brengen op hun favoriete club of vereniging. Elke club of vereniging diende een bestedingsdoel aan te geven. FC Berghuizen bracht deze in:

In het seizoen 2023-2024 worden 6 nieuwe kleedkamers gebouwd. Na afronding van dit project wil FC Berghuizen graag investeren in een nieuw terras. Doel is het terras te verplaatsen, waardoor je uitzicht krijgt op veld 1, veld 2 en het pupillenveld. Hiervoor is geld nodig, aangezien het terras aanzienlijk verhoogd moet worden en ook de aankleding mooi moet worden. Na afronding van de kleedkamers en de realisatie van het terras kan sportcomplex ’t Venterink jaren vooruit! 

Door iedereen die FC Berghuizen een warm hart toedraagt is er uiteindelijk heel veel op onze club gestemd en is er in totaal € 2.288,72 binnengehaald (op een maximum per club van € 2.500). Hiermee behaalde FC Berghuizen 2e plek in de regio. Een fantastisch resultaat en een mooie bijdrage voor het nieuwe terras dat hopelijk in 2024 gerealiseerd zal worden. 

 

De Grote Clubactie

De ene actie was nog niet afgelopen of de volgende stond alweer op het programma.  

Sinds 1972 helpt de Nationale Stichting Grote Clubactie clubs en verenigingen om hun doelen werkelijkheid te maken. Zij organiseren daarom een jaarlijkse loterij, waarvan 80% van de opbrengst rechtstreeks naar de loten verkopende clubs gaat.  

In de maanden oktober en november zijn onze jeugdleden druk bezig geweest om losse loten voor FC Berghuizen te verkopen. Daarnaast hebben alle seniorenelftallen een zogenoemd superlot gekocht. Dit staat gelijk aan 50 losse loten. Er is zelfs door een werkgever van vrijwilliger van onze club een superlot gekocht. Fantastisch!

In 2022 was de netto-opbrengst voor FC Berghuizen ongeveer € 2.400. Met dank aan alle (jeugd)leden, vrijwilligers en uiteraard iedereen die een lot heeft gekocht hebben we in 2023  

ruim € 5.000 verdiend voor onze club. Meer dan een verdubbeling. Ondanks tijden waarin alles duurder wordt is het toch weer mooi om te zien hoeveel mensen iets over hebben voor onze club. We zijn daar als FC Berghuizen natuurlijk erg blij mee. Tot slot willen we twee van onze jeugdleden nog even apart benoemen. Tess Schasfoort en Sem Ozdemir hebben naast hun eigen loten nog tientallen extra loten verkocht. Gewoon, omdat ze het zo leuk vonden. Hierdoor moesten we zelfs loten bijbestellen. Beide hebben we een kleine beloning gegeven, waarmee ze wat leuks kunnen kopen in de speelgoedwinkel.  

We zijn nu alweer druk aan het brainstormen hoe we dit jaar nog meer kunnen ophalen. Er zijn al verschillende opties bekeken, maar alle ideeën zijn natuurlijk welkom. Heb je een idee, neem dan even contact op via financien@fcberghuizen.nl