FC Berghuizen 1 – DTC’07 1-2

Op deze prachtige zondagmiddag stond een mooi affiche op de planning voor FC Berghuizen. In eigen huis moest het aantreden tegen nr 2 DTC. Met een verschil van 3 punten op de ranglijst en wetende dat DTC nog 2 wedstrijden moet inhalen stond er heel wat op het spel voor beide teams.

Voor Berghuizen was er voordat de wedstrijd begon al een domper te verwerken. De voor zaterdag 2 uitkomende Guus Brand zou zijn debuut maken in Berghuizen 1, maar bleek niet speelgerechtigd te zijn op de KNVB app. Hierdoor moest er vlak voor de wedstrijd wederom gepuzzeld worden. Die puzzel was al begonnen met de door vakantie afwezige Martijn Heskamp en Jasper Hemme. Met daarbij de blessures van Joost Broeker, Ersen Arslan, Roy Scholte op Reijmer en Ruben Kortink moest er heel wat geschoven worden.

Jurjen Kortink begon hierdoor op linksback, Robin Olde Kalter op rechtsback, Aron Brok kwam op het middenveld en voorop vormden Thijs Kempers en Niek Smudde het spitsen duo. Ondanks alle wijzigingen begon Berghuizen uitstekend aan de wedstrijd. Een voorzet van Thijs Kempers wordt door de verdediger van DTC fraai achter zijn eigen keeper geschoten. In deze fase is het Berghuizen wat de klok slaat en DTC moet alle zeilen bijzetten. Op het moment dat de 2-0 in de lucht hangt, gaat het mis aan de andere zijde. De snelle en beweeglijke spits van DTC is sterker in het duel met Jurjen, omspeelt Ruud Koop en schiet op goal. Zijn schot mist eigenlijk de kracht maar valt pardoes voor een andere DTC speler die de bal eenvoudig weet binnen te schieten.

Een domper voor Berghuizen, maar de ploeg blijft in deze fase de bovenliggende partij. DTC speelt fysiek en heeft veel overtredingen nodig om aanvallen van Berghuizen onschadelijk te maken. Omdat de scheidsrechter alleen fluit voor overtredingen en geen kaarten toont deze middag kunnen de verdedigers van DTC dit ongestoord de hele middag volhouden. De grootste kansen op de 2-1 zijn voor Dennis Olde Hendrikman en Martijn Schut. Dennis krijgt de bal op fraaie wijze van Niek bij de 2de paal aangespeeld, bij een goede aanname is de bal vrij om binnen te tikken maar helaas schiet de bal van zijn voet af en kan de verdediging alsnog redding brengen. Martijn krijgt een cornerbal vrij om in te schieten van 2 meter afstand, maar schrikt zo van de mogelijkheid dat die vergeet af te drukken. Aan de andere zijde zijn ze een stuk effectiever. Een vrije trap van Berghuizen wordt onderschept en meteen de diepte ingeschoten, de spits van DTC is het snelst en het eerst bij de bal en weet Ruud te omspelen en de bal in het lege doel te schieten.

Hierdoor is het Berghuizen dat in de achtervolging moet, met veel vrije trappen en cornerballen is de ploeg af en toe nog wel gevaarlijk. Maar de keeper weet de meeste van deze momenten onschadelijk te maken. Het veldspel wordt steeds stroperiger en op het moment dat het gevaarlijk kan worden is er wel een verdediger die met een overtreding de angel er uit haalt.

Aan de andere kant is het na een cornerbal van Berghuizen bijna weer raak. DTC schakelt het felst om en weet in een 3 tegen 2 situatie te komen. Gelukkig voor Berghuizen weet de aanvaller de bal niet goed te raken en blijft het bij 1-2.

In de 2de helft gaat Berghuizen op jacht naar de gelijkmaker, maar omdat de echte overtuiging ontbreekt ontstaan er niet veel kansen hierop. Aan de andere kant is het wel bijna raak als door een misverstand tussen Ruud en Sjors Koop de bal voor een DTC speler valt. Deze schrikt hier gelukkig van en tikt de bal naast het lege doel. Niet veel later schreeuwt DTC om een penalty nadat Ruud in een 1 tegen 1 situatie voorbij de bal glijdt. De scheidsrechter ziet dat de aanvaller zich te makkelijk laat vallen en geeft een achterbal.

Met Mustafa Karaduman voor de geblesseerd geraakte Martijn probeert Berghuizen weer wat meer te creëren. Mustafa weet zich met een actie goed vrij te spelen maar zet zijn actie net te lang door om de bal binnen te kunnen schieten. Zijn schot kan daardoor geblokt worden. Even later nog een kans, bij een voorzet vergeet Mustafa echter om zijn voet tegen de bal te plaatsen.

In deze fase is het vrouwen en kinderen eerst voor DTC en omdat Berghuizen te vaak ballen laat stuiteren en te weinig 2de ballen pakt houdt DTC zich vrij eenvoudig staande. Omdat DTC ook weinig doet met de geboden ruimte blijft het slechts 1 doelpunt verschil.

Ook Berghuizen claimt nog een penalty als de ingevallen Bjorn Boersma wordt vastgehouden in de 16 meter, maar ook hier wuift de scheidsrechter het voorval weg. Robin Olde Kalter schiet de gelijkmaker nog tegen de touwen, maar hier vindt de scheidsrechter dat Thijs een overtreding maakt tegen de keeper die toch echt zelf tegen Thijs aan loopt.

Met alles of niet ballen probeert Berghuizen het DTC nog lastig te maken, maar die houden stand en trekken de 2-1 over de streep.

Zo is het Berghuizen dat een pas op de plaats moet maken in de titelstrijd. Volgende week speelt het de inhaalwedstrijd tegen SVV in Enschede. Bij winst kan het in principe de 1ste periode niet meer ontgaan. Hopelijk kan het met een winstpartij de kater een beetje weg spoelen van deze gevoelige nederlaag.

Foto’s gemaakt door DTC’07